
Stim cu toti ca axa de rotatie a pamantului este inclinata la aproximativ 23,4 grade (inclinatie care variaza mereu intre 22.1 şi 24.5 grade, la un interval de 41.000 de ani). Mai stim ca datorita acestei inclinatii avem anotimpurile. Ceea ce mai putini stiu e ca aceasta axa executa si o miscare de precesie (adica ceea ce se vede in poza - ar trebui sa se miste formand un con...partea de jos a axului sa fie varful conului iar partea de sus sa traseze baza conului...dar se pare ca nu se misca), miscare cu o periodicitate de aproximativ 26000 de ani (denumita an platonic). Care sunt efectele ei ?
Probabil cea mai populara stea este Polaris. Cunoscuta sub numele de Steaua polara sau Steaua nordului, in ciuda stralucirii ei mediocre si-a castigat notorietatea prin faptul ca indica tot timpul nordul. Din cauza miscarii de rotatie ni se creaza impresia ca intreaga bolta cereasca se misca impreuna cu stelele. Singura stea care ramane nemiscata (se misca si ea putin) este tocmai Polaris ; si asta pentru ea este centrul aparent de rotatie, steaua spre care este indreptate axa de rotatie a pamantului. Dar datorita miscarii de precesie axa nu este fixa, astfel Polaris nu va fi mereu Steaua nordului. De exemplu peste cateva mii de ani stralucitarea stea Vega (a 3-a din emisfera nordica dupa Sirius si Arcturus) va prelua acest titlu.
Tot din cauza miscarii de precesie, anul sideral difera de cel tropical. Anul tropical este perioada dintre doua echinoctii vernale (echinoctii de primavara) pe cand cel sideral este perioada in care pamantul efectueaza o miscare completa in jurul soarelui, perioada masurata prin pozitia aparenta a soarelui fata de stele. Datorita miscarii de precesie anul tropical va fi mai scurt cu aproximativ 20 minute decat cel sideral. Calendarul nostru urmareste anul tropical (de aceea i se mai spune si an solar) si asta din motive practice. Astfel anotimpurile vor fi fixe (solstitiul de vara va fi mereu in iunie) dar pozitia stelelor se va schimba usor de la an la an, proces numit precesia echinoctiilor. Asta inseamna ca in momentul echinoctiului vernal pozitia aparenta a soarelui se va schimba de la an la an in raport cu bolta cereasca, adica cu constelatiile. Tocmai din cauza asta zodiile noastre nu prea mai corespund cu realitatea, pentru ca tin cont de bolta cereasca a antichitatii si nu au luat in calcul precesia echinoctiilor. Desi azi, 29 Iulie, zodiacul spune ca ne aflam in Leu, in realitate soarele se afla in Rac. Iar eu nu m-am nasuct in Gemeni cum spune astrologia ci in Taur. Oricum mi se potrivesc toate …Gemeni sau Taur, tot acolo . Daca in loc de anul tropical, calendarul ar fi urmarit anul sideral lucrurile ar fi stat exact invers : constelatiile ar sta la locul lor si nu i-ar mai pune pe astrologi intr-o lumina proasta, dar anotipurile ar aluneca inapoi. Peste 6000-7000 de ani in luna decembrie ar incepe primavara.